Nieuwe Kleine Ondernemingsregeling

Bijgewerkt: 12 nov 2019

Het is bijna zover, de nieuwe Kleine Ondernemersregeling (nieuwe KOR) gaat bijna van start om precies te zijn 1 januari 2020.


Ondernemers met een beperkte omzet (tot € 20.000) kunnen kiezen voor deze omzetgerelateerde vrijstellingsregeling. Niet alleen natuurlijke personen, samenwerkingsverbanden maar ook BV’s, stichtingen en verenigingen kunnen voor deze regeling kiezen. Voorwaarde: de omzet die het komend jaar verwacht wordt blijft onder €20.000


voorwaarden nieuwe KOR

- bedrijf dient in Nederland gevestigd te zijn

- voor de berekening dient de omzet excl. BTW geschat te worden.


Natuurlijk heeft deze vrijstellingsregeling een paar aandachtspunten:

1. vrijstelling van de BTW-plicht; geen BTW verschuldigdheid, geen aftrek voorbelasting

2. eenmaal gekozen voor de nieuwe KOR, uw keuze geldt voor 3 jaar, tenzij op enig moment de omzet boven €20.000 uitkomt.

3. bent u van plan binnen 3 jaar te investeren, realiseert u zich dat u met de nieuwe KOR de BTW niet kunt terugvragen.

4. overschrijdt u in de loop van het jaar de omzetgrens dan bent u weer BTW-plichtig met ingang van het bedrag waarmee €20.000 overschreden wordt.

5. u bent na overschrijding van de €20.000 weer BTW-plichtig, deze BTW-plicht geldt weer voor 3 jaar. Na deze 3 jaar kunt u, indien de omzet minder dan €20.000 bedraagt, weer kiezen voor de nieuwe KOR


Overweegt u de nieuwe KOR:


- check uw omzet, kijk welke omzet geldt voor de bepaling van de hoogte van uw omzet

- koopt u veel in of heeft u veel kosten denk eraan u kunt, éénmaal gekozen voor de nieuw KOR, geen BTW terugvragen

- levert u vaak aan ondernemers, bedenk dat u geen omzetbelasting in rekening brengt, hierdoor kan uw afnemer geen BTW in aftrek brengen en zal hij eerder kiezen voor een concurrent die wel met BTW factureert.

Kiest u voor de nieuwe KOR, u blijft verplicht BTW-aangifte te doen voor diensten aan u geleverd vanuit het buitenland. De naar u verlegde BTW moet u aangeven en afdragen terwijl u deze niet als voorbelasting kunt aftrekken. Gangbare voorbeelden hiervan zijn: Adobe, Google, Facebook, Microsoft, maar natuurlijk geldt dit ook bij andere buitenlandse dienstverleners.


-
Adresgegevens:

 

Dartford Consultancy BV

Torenallee 20

5617 BC Eindhoven

E: info@dartfordconsultancy.com

T: +31(0)85-8000505

Kamer van Koophandel: 12019692

BTW:  NL0088.91.618.B.02

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon