Maatregelen economische gevolgen Coronavirus

Bijgewerkt: 1 apr 2020

Het kabinet heeft maatregelen getroffen om de economische gevolgen van het virus op te vangen:


1. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers te ondersteunen. Een tijdelijke verruiming van de bijstandsregels. De regeling wordt door gemeenten uitgevoerd en zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen. De gemeente vult het inkomen aan tot het sociaal minimum; de uitkering hoeft niet te worden terugbetaald. Zover tot nu bekend kunnen alleen ondernemers die aan het urencriterium voldoen een aanvraag indienen. (een parttime ondernemers komen niet in aanmerking).


2. Versoepeling uitstel betalingen, boetes, verlaging voorlopige aanslagen.

Uitstel van betalen kan eenvoudig aangevraagd worden bij liquiditeitsproblemen ontstaan door het Corona virus. De Belastingdienst stopt de invordering direct; dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps- ,loon- , en omzetbelasting. Verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald.


3. Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)

Door overheidsingrijpen ter voorkoming van verspreiding van het Corona virus zijn diverse ondernemingen gedwongen hun deuren te sluiten. Voor veel ondernemers betekent dit dat de vaste lasten gewoon blijven doorlopen terwijl de omzet geheel of gedeeltelijk is weggevallen.

Gedupeerde ondernemers kunnen een eenmalige gift van € 4000 ontvangen als zij in de periode vanaf 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 door deze maatregelen een omzetverlies verwachten van ten minste € 4000 terwijl minstens € 4000 aan vaste lasten blijven doorgaan.


Om in aanmerking te komen dient een onderneming op peildatum 15 maart 2020 ingeschreven te staan in het handelsregister met een fysieke vestiging in Nederland en te behoren tot één van onderstaande doelgroepen.

- eet-en drinkgelegenheden, restaurants, cafetaria's, cafés e.d.

- haar-en schoonheidsverzorging

- bioscopen

- rijschoolhouders

- reisorganisaties, reisbemiddeling

- sauna's, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen

- muziekscholen, circus theater schouwburg e.d.

- bepaalde ondernemers in de detailhandel: winkeliers, benzinestations, tuincentra.

De bij de hoofdactiviteit van de onderneming horende SBI-code moet voorkomen op de lijst met de voor deze regeling geselecteerde SBI-codes (RVO).


4.Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten

Een werkgever die (minimaal 20%)omzet verliest kan voor een periode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Afhankelijk van het omzetverlies verstrekt het UWV een voorschot. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er 100% loon doorbetaald wordt en dat er geen personeel ontslagen wordt om bedrijfseconomische redenen. Het omzetverlies wordt later gecontroleerd.5.Tijdelijk uitstel van betaling waterschapsbelasting

Bij de meeste waterschappen in Nederland kan uitstel van betaling voor bepaalde tijd (3 tot 6 maanden) aangevraagd worden.


Recente blogposts

Alles weergeven

Coronavirus

Hoe moeten werkgevers omgaan met het Coronavirus? Hoe voorkom je dat je werknemers besmet raken, welke preventieve maatregelen kunnen genomen worden om het risico van besmetting zoveel mogelijk te bep

Adresgegevens:

 

Dartford Consultancy BV

Torenallee 20

5617 BC Eindhoven

E: info@dartfordconsultancy.com

T: +31(0)85-8000505

Kamer van Koophandel: 12019692

BTW:  NL0088.91.618.B.02

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon